Blowerdoortest

WAT IS EEN BLOWERDOORTEST?
Bij een blowerdoortest of luchtdichtheidstest wordt gemeten hoe luchtdicht een nieuwe of bestaande woning, kantoorgebouw, … is.
Hiertoe wordt er binnen het gebouw een over- en of onderdruk gecreëerd via een gekalibreerde ventilator om de natuurlijke windbelasting op het gebouw na te bootsen. Door vervolgens de hoeveelheid lucht die ontsnapt of infiltreert in het gebouw te meten, kan de luchtdichtheid berekend worden als de n50-waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel keer het totaal luchtvolume binnen het gebouw ververst wordt via bestaande spleten en kieren. Hoe lager deze waarde, hoe luchtdichter het gebouw is.
WAAROM EEN BLOWERDOORTEST OF LUCHTDICHTHEIDSTEST UITVOEREN?
Lekken in de gebouwschil zorgen ervoor dat er naast de gecontroleerde ventilatiedebieten bijkomende luchtstromen plaatsvinden. Deze luchtvolumes moeten telkens opnieuw geklimatiseerd (verwarmd of gekoeld) worden waarvoor energie nodig is. Een woning die beter scoort qua luchtdichtheid zal dus ook energiezuiniger zijn.
Het energiezuiniger zijn vertaalt zich logischerwijze ook in een lager E-peil. Standaard wordt in de epb software een zeer pessimistisch n50-waarde van 12 opgenomen voor de berekeningen. Dit betekent dat met alle ramen en deuren gesloten en met de openingen van het ventilatiesysteem afgedicht, het totaal luchtvolume van de woning 12 keer per uur (of dus 1 keer per 5 minuten) zou ververst worden langs allerlei spleten en kieren.
Een hedendaagse degelijk gebouwde woning heeft een aanzienlijk lager lekdebiet. Door het uitvoeren van een blowerdoortest kan er hier een getal op gekleefd worden dat mee mag opgenomen worden in de berekeningen.
De test werd uitgevoerd door firma Factotum.
Heel vriendelijk en professioneel, op voorhand  uitgelegd wat en hoe gaat hij de test uitvoeren.

 

Plaats een reactie